E-portfoolio (kodutöö)

Oman juba e-portfooliot, see oli vajalik TLÜsse astumisel.
Tegemist on küll lühikese ja nö staatilise portfelliga, samas sobib hästi analüüsimiseks, et vaadata teadlikuma pilguga ja tulevikku.
Siit näeb kodutöö lähteülesannet.

Tüübi järgi liigitades on see (viidatud lugemismaterjali 6st tüübist) rohkem tüüp nr 2 — esitlusportfoolio ning nr 4 — personaalse arengu portfoolio, mõlemat osaliselt.

Tarkvara järgi liigitades on see portfoolio majutusteenusena ning vabavaralises (tasuta) keskkonnas — tehtud veebipõhise Google’i teenuse Saidid (ingl k Sites) rakendusega.
Selle lõimimise võimaluse kohta õpihaldussüsteemiga mul hetkel teadmine puudub ning seda ei saa ka ilmselt tervikuna hõlpsasti mujale üle kanda.
Samuti on see iga isiku enda suva, kas ta laseb seda portfooliot parasjagu kellelgi vaadata või teeb privaatseks.

Standardi järgi pole see ei (ametlik) standard ega üldlevinud viis. Tegu on ühe äriettevõtte poolt pakutava tasuta teenusega.

Minu praegune portfoolio on tehtud ühekordseks kasutamiseks ja on seetõttu teadlikult napp. Kui soovida seda hakata arendama, siis tuleb laiema mõttena pähe ka näiteks Eesti Teadusinfo Süsteem, millese kantud  isikutel on kenasti võimalik oma portfooliot näidata.
Üldiselt võiks portfoolio olla pidevalt ju kõigile ligipääsetav, kui ta juba olemas on.
Pädevusstandardiga on minu portfooliol kokkupuude sel määral, et olen hinnanud sisseastumisel ise enda pädevust Kutse- ja kõrgkoolide õpetajate-õppejõudude haridustehnoloogilised pädevused enesehindamise mudeli järgi.

Teemast ehk veidi kõrvale kaldudes — e-portfoolio laiemas mõttes saab olla minu arvates praeguses Eestis eelkõige tippspetsialistidel, ja nö avalikumatel töökohtadel.
“Keskmine” spetsialist/inimene seda ilmselt avaldama ei kipu, kuna tööandjad ei pruugi seda väärtustada. Tööandja, kui ta otsib endale kiirelt uusi töötajaid, tahab näha peamiselt C.V.-d ning ei soovi seal peale just nende ettevõtte vajadustega sobivate teadmiste-oskuste-hoiakute laiemat pilti (horisontaalset karjääri) väga näha, peavad seda pigem takistavaks teguriks. See paneb ka töötajaid ratsionaalses-ärilises mõttes kirjutama erineva sisuga C.V.-sid, mistõttu ei ole ühel “stabiilsel” portfooliol mõtet.

Tegin oma portfoolio praegu linki omavatele (= esitan siin lingi) isikutele kättesaadavaks.
https://sites.google.com/site/portfoolioharidustehnoeriala1/

2 thoughts on “E-portfoolio (kodutöö)

  1. Oma postituse lõpus tõid Sa välja, et inimesed koostavad igas olukorras natuke erineva sisuga CV ning üks stabiilne e-portfoolio pole seetõttu väga kasulik. Tegelikult spetsiaalsed e-portfoolio vahendid (näiteks Mahara) võimaldavad just kõik oma pädevusi tõendavad materjalid sinna kokku koguda ning nendest vastavalt vajadusele erinevaid vaateid koostada ning ainult konkreetsetele inimestele kättesaavaks teha.

    • Tänan viite eest. Minu jaoks oligi see veidi segane lugu. Siiamaani olen pooldanud C.V.-st ja praeguses käsitluses siis ka e-portfooliost erinevate versioonide tegemise võimalust. Pole ju mõtet info saajat koormata liigse ja kaugemaks jääva infoga.
      Samas, nt üks Eesti töövahenduse portaal on võtnud seisukoha, et sisestada saab vaid korraga ühe C.V., et inimesest peaks kogu aeg olema nö üks pilt.

Lisa kommentaar